dimecres, 7 de maig del 2014

Tema 12: Aplicacions educatives del programar Lliure

Tema 12: Aplicacions educatives del programar Lliure

Estreta de : Google
Índex

1. Què és Linux?

2. Software Lliure

3. Avantatges i desavantatges del Programari Lliure

4. Lliurex

1. Què és Linux?

-Linux és un sistema operatiu, compatible Unix. Dues característiques molt peculiars ho diferencien de la resta de sistemes que podem trobar en el mercat.

-La primera, és que és lliure, això significa que no hi ha que pagar llicència a cap casa desenvolupadora de programari per al seu ús.

-La segona, es que el sistema va acompanyat del codi font.
Imatge de: Google

-El sistema ho formen el nucli del sistema (Kernel) més un gran nombre de programes/biblioteques que fan possible la seua utilització. Molts d'aquestos han estat possibles gràcies al projecte GNU, per això mateix, molts criden a Linux, GNU/Linux.


2. Software Lliure

-Llibertat d'usar el programa amb qualsevol propòsit.

-Llibertat d'estudiar com funciona el programa i adaptar-lo a les teves necessitats.

-Llibertat de distribuir còpies.

-Llibertat de millorar el programa i fer públiques les millores amb la finalitat de que tota la comunitat es beneficie.


3. Avantatges i desavantatges del Programari Lliure (I)

Avantatges

-Estalvis de gran quantitat de diners en l'adquisició de llicències.

-Combat efectiu a la còpia il·lícita de programari.

-Eliminació de barreres de presupostos.

-Molts col·laboradors de primera línea amb ganes d'ajudar.

-Temps de desenvolupament sobre alguna cosa que no existeixi són menors per l'ampla disponibilitat d'eines i llibreries (lloc en el qual guardes una cosa que es denominen funcions)

-Les aplicacions són fàcilment auditades abans de ser usades en processos de missió crítica, a més del fet que les més populars es troben molt depurades.

-Tendeix a ser molt eficient (per que molta gent ho optimitza, millora).

-Tendeix a ser molt divers: la gent que contribueix té moltes necessitats diferents i això fa que el programari estigui adaptat a una quantitat més gran de problemes.



3. Avantatges i desavantatges del Programari Lliure (II)

Desavantatges

-La corba d'aprenentatge és major.

-El programari lliure no té garantia provinent de l'autor.

-Es necessita dedicar recursos a la reparació d'errates.

-No existiria una companyia única que protegirà tota la tecnologia.

-Les interfícies amigables amb l'usuari (GUI) i la multimèdia tot just s'estan estabilizant.

-L'usuari ha de tenir nocions de programació, ja que l'administració del sistem recau molt en l'automatització de tasques.

-La diversitat de distribucions, mètodes d'emmagatzematge, llicències d'ús, eines amb una mateixa fi, etc., poden crear confusió.


4. LliureX
LliureX, és una distribució GNU/Linux, està basant completament en Programari Lliure i és gratuit, a més és un projecte de la Generalitat que té com objectiu la introducció de les TIC en el sistema educatiu.




Imatge de: Google

APORTACIONS PERSONALS

Cada ordinador és necessari que tinga un programari. Aquestos són molt costosos i per tant impossible de pagar per algunes famílies. La realitat és que moltes vegades no tenim suficient coneixement sobre aquestos temes i la gent desconeix que existisquen programaris lliures per a posar en els seus ordinadors. D'aquesta manera, els ordinadors són més barats i tampoc hi ha grans diferències entre els de pagament i aquestos.

Molt de nosaltres no coneixem les diferències que hi ha entre el programari lliure i el de pagament. He trobat una pàgina molt interessant on et parla d'aquestos dos, on t'explica totes les característiques del dos, els avantatge, desavantatges... Per la meua part desconeixia que per exemple ofereix més possiblitats de solucions informàtiques o que és lliure de virus, cosa que millora i ajuda a no tindre problemes. La pàgina està molt  bé estructurada i fàcil d'entendre per als lectors que no entene molt d'aquest.
http://www.monografias.com/trabajos89/sotware-libre-y-propietario/sotware-libre-y-propietario.shtml

Una de les coses que m'agrada del software lliure és que pots adaptar-lo a les teus necessitats i a més que es beneficie molta gent. Però també és veritat que és necessari tenir previs coneixements per a poder utilitzar aquest tipus de programari. 

Des del meu punt de vista el programari lliure crec que és molt convenient per a la seua utilització en empreses, centres educatius... D'aquesta manera es pot estaviar costos.

Ara anem a parlar de LliureX. Als col·legis s'utilitza cada vegada més per moltes avantatges. Alguna de les quals pot ser per què és molt més barat, és molt més segur que el de pagament, ja que redueix tindre algun virus, també i molt important per a molts col·legis, es troba la possibilitat de la traducció al valencià.

En la següent pàgina web, tens tota la informació necessària sobre LliureX. A més tens totes les novetats sobre aquest i moltes aplicacions. També et dona l'opció de poder descarregàr-te-lo de forma gratuita i moltes coses més.
http://mestreacasa.gva.es/web/lliurex/inici

El següent vídeo és una presentació de LliureX. Aquest està fet d'una manera molt didàctica i divertida. És un clar exemple d'una xiqueta d'un col·legi que a la seua casa no te aquest programari. Aquestos casos es donen moltes vegades a l'aula on els xiquets i els pares a vegades el desconeixen. Deixen molt clares les possibilitats de LliureX.



Amb el següent vídeo he tractar de plasmar un poc les aplicacions educatives de Lliurex. Jo personalment els desconeixia, ja que amb el meu programari no les tinc. Vos ensenya una gran quantitat de jocs que pots utilitzar amb els teus alumnes a l'aula, cosa que motiva molt als discents. Les explicacions són clares i senzilles. Crec que es molt interessant visualitzar-ho, ja que és una forma d'utilitzar les Tic amb els xiquets.



El següent Slideshare, és molt interessant si estàs interessat en instal·lar el programari lliure en en teu centre educatiu. Et presenta recursos que pots compartir, el control de l'aula, cosa que crec que és important per a veure el que fan els alumnes a classe i que desconeixia que es podia fer, expossa aplicacions d'aquest... Em pareix una bona presentació amb la que tens molta informació que et pot servir.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada