dimecres, 14 de maig del 2014

Tema 13: Ipad en Educació Primària

Tema 13: Ipad en Educació Primària: Aplicacions pràctiques

Hui a classe hem donat un tema que ens interessa a tots, el Ipad. A continuació vos vais a posar la informació relacionada amb aquest tema:

Índex

1. Què és l'Ipad?

2. Característiques d'un Ipad.

3. Propostes de treball per Ipad.

4. L'Ipad a l'aula de Primària

5. Aplicacions Ipad per Educació Primària

1. Què és l'Ipad?

-L'Ipad és dels cridats ordinadors "tablet": és un aparell fi, de la grandària d'una revista amb una pantalla tàctil a colors que permet als usuaris navegar per la web, veure pel·lícules, enviar correus electrònics, entre altres coses.

-Té un teclat en la pantalla, també un teclat opcional físic, a més d'un programari especial per a fulls de càlcul i processaments de textos.

-No obstant això, els analistes diuen que la seua principal característica està en l'aspecte multimèdia, com llegir periòdics o veure vídeos, més que la seua utilitat com a laptop.

Imatge de: Google

2. Característiques d'un Ipad. Algunes característiques d'aquest són:

-Pantalla retina

-Coberta oleòfuga antihuellas.

-Detecció facial de fotografia.

-Enfoc automàtic i per toque.

-Lector de pantalla VoiceOver.

-Ampliació a pantalla completa.

-Compatibles amb moltes idiomes.


3. Propostes de treball per Ipad

-Enregistrament d'àudio. Gravar i editar àudios amb Caster Free: lectures, locucions, dramatitzacions, exposicions, entrevistes, etc.

-Esquema. Emprar Wikipanion per llegir un article de Wikipedia durant uns minuts i després realitzar un mapa conceptual amb MindJet.

-Mapa conceptual. Resumir els continguts d'un tema de llengua o coneixement del medi creant un mapa conceptual amb Idea Sketch.

-Resum de notícies. Buscar i llegir un article usant un lector de notícies d'un periòdic  per després elaborar un document de text en resposta a un conjunt de preguntes amb el programa Documents Free i enviar-ho com a adjunt al professor/a utilitzant el client Mail.

-Comentari de lectura. Llegir un llibre digital en iBooks i després de la seua lectura elaborar un document en Documents Free amb la fitxa tècnica, breu resum i opinió personal.

-Narració visual. Crear una narració visual emprant Puppet Pals on es trien escenaris de fons, personatges, animacions i gravant locucions d'audio.

-Gràfics estadístics. Crear gràfics a partir d'una taula de distribució de freqüències en un full de càlcul amb Documents Free.

-Edició d'imatges. Localitzar i descarregar una foto utilitzant el navegador web Safari. A continuació s'insereix la imatge en una nota d'EvarNote per afegir textos i una locució d'àudio que completa el treball d'un tema.

-Geolocalització de materials. Explora una zona geogràfica, comarca, província, país, etc amb Google Earth. Situar marcadors que continguin textos, imatges, enllaços, etc. Gravar un recorregut turístic es pot completar la informació a un Word Explore.


4. L'Ipad a l'aula de Primària

-Emprar en format intuïtiu i natural, ja que per al seu ús, no és necessari cap coneixement informàtic previ.

-Simplement amb la seua manipulació, aprens les claus d'ús de forma ràpida.

-Permet treballar les diferents àrees del currículum a través de les seues aplicacions, augmentant la 
concentració de l'alumnat i possibilitant l'aprenentatge lúdic.

-L'Ipad possibilita el treball individualitzat adaptant-se al ritme d'aprenentatge de l'alumne alhora que permet la creació de grups homogenis de treball usant un dispositiu grupal (sempre en grups reduïts, perquè l'aprenentatge sigui significatiu).


5. Apliacions Ipad per Educació Primària

-IWriteWords per a ensenyar i estimular als nens l'escriptura

-REad Me Stories, és una biblioteca d'històries. És un llibre que pots veure per capítols amb elements molt visuals.

-Kid Paint és el mateix que el Paint per a xiquets

-Magic Piano és un piano virtual que tu pots tocar.

-Math Party per a fer càlculs mentals, per a xiquets a partir de 5 anys. Té diversos nivells de dificultati a més es pot jugar amb els teus pares.


-ABC 123 Writing Practice t'ajude a aprendre com escriure lletres i nombres en anglès. 

APORTACIONS PERSONALS

L'Ipad em pareix una ferramenta molt interessant per a quasi totes les edats i per a molts hàbits, a més de l'educatiu. Però el que a nosaltres ens aprofita és dins del context escolar.

Seria molt interessant poder disposar d'aquestes eines a l'escola. Però un dels inconvenients al que ens exposem és el seu cost, i moltes famílies no se'l podem permetre, al mateix que els col·legis no utilitzen els diners en aquests suports.  Però també té molts avantatges, así com ser molt menys pesat que un ordinador i tindre un funcionament molt semblant. També permet instal·lar una gran quantitat d'aplicacions com hem vist al temari....

És possible que actualment els xiquets sàpiguen utilitzar millor que nosaltres aquest suport multimèdia degut a la seua facilitat d'ús. Però del que ens hem d'encarregar és de que aquest els puga servir per a aprendre nous coneixements d'una forma diferent. Com sempre, treballant amb les TIC i amb ferramentes com aquestes, augmenta la motivació dels alumnes. D'ací fa uns anys enrere, la feina del mestre ha canviat i ha anat actualitzant-se.

El següent vídeo  em sembla interessant, a més de ser molt clar i simple. Si el veieu, alguns col·legis estan incorporant a les seues aules els Ipads, però encara, és difícil la seua introducció en aquestes. M'ha parescut molt atractiu, que els mestres puguen crear els seus propis materials i poder enviar-lo directament amb una apicació als Ipads dels alumnes. D'aquesta manera també és una forma de que el mestre puga desenvolupar la seua creativitat i a més adaptar aquestos a les característiques dels alumnes.


Altre tema a tractar és el de les necessitats educatives especials. Al següent vídeo podeu veure exemples d'algunes aplicacions de l'Ipad, les cuals es poden utilitzar amb xiquets amb alguna discapacitat com pot ser el Síndrome de Dawn o l'autisme. És important  per aquests xiquets els suports visuals i amb aquest suport poden reforçar les seues limitacions i dificultats.



Amb la següent presentació podeu visionar molts dels avantatges que ens pot proporcionar l'Ipad. Es pot comprovar mitjançant les fotografies, com el poden utilitzar alumnes de diferents edats. També apareixen algunes de les aplicacions que no tenim al temari i crec que poden ser aprofitoses.


iPad uso de la tecnología en el salón de clases from Matheus Nascimento

La següent pàgina web m'ha semblat molt completa i interessantísima. En aquesta podeu trobar des de perquè utilitzar l'Ipad en l'educació, diferents aplicacions... fins i tot una Webquest que han fet uutilitzant l'Ipad, cosa que em pareix molt interessant. :
http://eduipad.webnode.es/contenidos-del-curso/%C2%BFpor%20que%20apple%20en%20educacion-/

El següent enllaç, és un article que he trobat, el qual pense que l'autor porta molta raó. Els mestres moltes vegades s'aprofiten de l'Ipad per a que les seues classes semblen especials i moltes vegades no fan un bon ús d'aquest. Crec, que cal tindre un ús adequat d'aquest suport i no oblidar, com diu l'autor de l'article que cap dispositiu es pot suplir per l'experiència de la vida real o el contacte amb els èssers humans.
http://www.lecturalab.org/story/Lo-que-hay-que-advertir-sobre-el-uso-del-iPad-en-clase_4108

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada