dissabte, 3 de maig del 2014

Tema 11: Objectes d'aprenentatge i llicències en Internet

TEMA 11: OBJECTES D'APRENENTATGE I LLICÈNCIES EN INTERNET

Aquest tema, com podeu veure al títol, tracta els objectes d'aprenentatge i les diferents llicències que hi ha a Internet. Supose que no teniu molts coneixements sobre aquest tema i espera que vos ajude. L'index del tema és el següent:

Índex

1. Què són els objectes d'aprenentatges?

2. On trobar els objectes d'aprenentatge?

3. Llicències en Internet.

1. Què són els objectes d'aprenentatges?

Qualsevol entitat, digital o no digital, que pot ser usada, reutilitzada o referenciada durant l'aprenentatge recolzat per la tecnologia. Com a exemples d'objectes destaquen:

-Contingut multimèdia.

-Contingut instructiu.

-Objectes d'aprenentatge.

-Programari educatiu i eines de programari.

-Persones, organitzadors o esdeveniments referenciats durant l'aprenentatge recolzat tecnològicament.

D'altra banda els objectes d'aprenentatge estan regits per metadades que són dades i regles sobre dades, en el nostre cas ens proporcionen dades sobre els recursos d'aprenentatge i la seua utilització.


2. On trobar els objectes d'aprenentatge?

-Projecte Agrega. Aquesta iniciativa elaborada pel ministeri d'Educació ofereix gran quatitat de recursos. Disposa d'un cercador avançat amb el que és possible localitzar els materials desitjats segons el nivell educatiu, nivell d'agregació o format i, en general, per qualsevol característica descrita en les metadades. Quan es troba alguna cosa adaptat a les nostres necessitats es tindrà en compte la plataforma d'Elearning i el nostre LMS. El resultat és un arxiu en format ZIP.

Si punxeu ací entreu en la pàgina web: AGREGA


-Zona CLIC. Ací també encontrem objectes d'aprenentatge: CLIC

-Proyecte LearningSpace. En aquesta biblioteca podem trobar centenars de recursos educatius, en forma de cursos on line, que poden ser descarregats en format SCORM o Comon Cartdge. Triant qualsevol d'aquests formats s'obtindrà l'objecte d'aprenentatge en forma ZIP,


3. Llicències en Internet.

La majoria dels usuaris d'Internet desconeixen l'ús que pot fer amb els recursos que troben en la web. Per a utilitzar correctament una obra extraida d'Internet, hem d'asegurar-nos primerament dels usos que ens permeten la seua llicència.

Els drets d'autor són un conjunt de normes jurídiques que la llei concediex als autors respecte de les obres que són frut de la seua creació.

Existeixen diferents alternatives al copyright, conegudes com llicències obertes, que permeten als autors donar alguns drets sobre les seues obres i indicar que se poden utilitzar, modificar i compartir lliurement, sempre i quan es respecte l'autoria de la obra.  Algunes de les més famoses són el domini públic, el Copyleft i Creative Commons. Aquesta última, Creative Commons, abarca un ampli ventall de llibertats degut a què és una llicència que es pot configurar per donar més o menys drets.


Imatge estreta de: google

El significat dels símbols:

- Domini públic: Una obra passa al domini públic quan expiren els drets patrimonials (els drets de explotació i compensació). Astò pot ocórrer perquè l'autor renuncie de forma directa a ells o més habitualment quan transcorre un temps determinat tras la mort de l'autor. El plaç mínim a nivell mundial es de 50 anys., encara que molts països l'han ampliat.

- Copyleft: elimina les restriccions de distribució o modificació imposades pel copyright. L'única condició és que el treball derivat ha de mantindre el mateix regimen de drets d'autor que l'original. Aquesta condició s'anomena "efecte víric" degut a què qualsevol treball derivat d'un material amb copyleft ha de atendres als principis del copyleft, propagant-se la llicència com ho faria un virus biològic per un organisme viu.

- Creative Commons: és una organització no gubernamental sense ànim de lucre l'objectiu de la qual és ajudar a reduir les barreres legals de la creativitat per mitjà d'una nova legislació i noves tecnologies. Han desenvolupat una sèrie de llicències, anomenades també Creative Commons, que permeten als autors cedir alguns drets sobre la seus obra. Els mateixos autors decideixen els drets que volen cedir, d'una manera senzilla, gratuïta i legal, indiquen el tipus d'ús que volen permetre de la seua obra. 

En quant als símbols:

Imatge estreta de: google

Hi ha sis tipus de llicències Creative Commons:


APORTACIONS PERSONALS

Com a futura mestra crec que els objectes d'aprenentatge poden ser molt útils a classe. Amb aquest recursos aumentem la motivació dels alumnes, ja que aprenen amb altres suports diferents i d'una forma més divertida. Amb aquests mètodes és més fàcil arribar a un aprenentatge més significatiu i per tant més durader.

En el següent vídeo podeu veure de primera mà exemples de oobjectes d'aprenentatge que podeu emprar amb els alumnes. Pense que aquesta manera d'aprendre és molt més atractiva que estudiar a través d'un llibre tradicional. Els vídeos, les imatges, el so....ajuden a tenir un concepte més clar de la realitat.



En quant a aquest enllaç: http://www.educapeques.com/    podeu trobar molts recursos per a poder utilitzar en l'aula, com fitxes interactives, jocs educatius... És important que els mestres s'actualitzen i busquen recursos i s'interesse en la formació dels seus alumnes.

Ara per altra banda, en quant a les llicències, des del meu punt de vista crec que és necessari que exsteixen aquest tipus de llicències. D'aquesta manera es controla que no es copien o es plagien treballs, projectes... que no son pròpies. Aquestes llicències son gratuites i estan al alcanç de totes les persones.

Ara a continuació vos he penjat una presentació molt interessant sobre les llicències. Ací pots veure com utilitzar i aplicar les llicències, qui l'utilitza... Moltes vegades veiem icones però no sabem el que significa i per a que serveixen. Però actualment hem de tindre molt de cura a Internet i saber com penjar els nostres materials, perque moltes persones els poden copiar.



"Licencias Creative Commons" from Diego Javier

PROPOSTA DIDÀCTICA
La meua activitat està proposada per al tercer cicle de Primària. Consisteix en possar informació d'un tema de Coneixement del Medi i els alumnes han de comentar-ho en una fitxa interactiva que la mestra proposarà per Internet.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada